Geschiedenis

Independent since 1896
Een logistieke dienstverlener met 120 jaar geschiedenis. Maak kennis met vier generaties van groei en ondernemerschap.

1896

Beurtvaartdienst

Het is 1896 als Hendrik Alblas uit ’s-Gravendeel een vervoersdienst opricht van ’s-Gravendeel naar Rotterdam en weer terug. Niet met de vrachtauto, maar met een beurtvaartschip. Zijn “lijndienst” verbond de polder met de grote stad. Melk, kaas en andere boerenproducten kwamen zo sneller bij de stadse afnemers aan, terwijl productiegoederen vanuit de stad mee terug genomen konden worden naar de Hoeksche Waard.

1932

Eerste vrachtwagens

Een gat in de markt, blijkt. Want de vraag naar snel en betrouwbaar vervoer blijft groeien. Al vrij snel schakelt Hendrik over naar wegvervoer en worden de eerste vrachtwagens aangeschaft. Alblas gaat nu ook op andere binnenlandse bestemmingen rijden.

 

 

 

 

 

1940-1945

2e wereldoorlog

Door gestage investering bouwt Alblas al voor de tweede wereldoorlog zijn wagenpark uit tot een – zeker voor die tijd – aanzienlijk formaat.

Ook in de Tweede Wereldoorlog zet de groei voort. Weliswaar worden enkele vrachtwagens door de bezetter in beslag genomen, maar zelfs midden in de oorlogsjaren worden nog nieuwe vrachtwagens aangeschaft.

Zelfs midden in de oorlogsjaren worden nog nieuwe vrachtwagens aangeschaft.

Na de oorlog moet Alblas als maatschappelijke verdienste nog lange tijd vrachtwagens gereed houden om ingezet te kunnen worden door het leger, bij calamiteiten en oorlogsdreiging. Gelukkig komt het niet zover.

1953

Watersnoodramp

Ook tijdens de watersnoodramp heeft Alblas gelukkig wagens kunnen inzetten voor het evacueren van mensen naar veilig gebied.

 

 

 

 

 

 

1960

Eerste internationale transport

In de eerste jaren na de oorlog is Alblas nog vooral een binnenlandse vervoerder, maar in 1960 gaan de eerste Alblas-vrachtwagens ook de grens over. Nederlandse zilveruien, schorseneren en aardbeien worden door Alblas naar Duitsland en Zwitserland getransporteerd. Omdat de vrachtwagens nog niet geconditioneerd zijn, moet er snel gereden worden!

 

 

 

 

 

1980

Polen

In de laatste decennia voor de eeuwwisseling raakt de groei van het bedrijf opnieuw in een stroomversnelling. Buitenlandse vestigingen worden opgericht en Alblas gaat als één van de eerste transportondernemingen rijden op het nog grotendeels communistische Polen.

 

 

 

 

 

2005

China

Na de val van de muur volgen de andere Oost-Europese landen snel. Alblas legt een uitgebreid netwerk aan naar het oosten en begint zelfs aan een unieke over-land verbinding naar China. In China worden bovendien een vestiging en twee warehouses in gebruik genomen.

 

 

 

 

 

 

Anno 2016

Toonaangevend

Anno 2016 is Alblas een van de meest toonaangevende logistieke dienstverleners van de Benelux. Een financieel gezond bedrijf met een uitgebreid wagenpark en vestigingen in 9 landen. Nog steeds is Alblas 100% in handen van de familie Alblas, waar de vierde generatie nu de scepter zwaait.